Vårsleppe 2022

26.06.2022

Etter to (2) års opphold ble det i dagene 3. og 4 juni (2022) i igjen arrangert «Vårslæpp» i Slenesvika og av Sleneset Båtforening.

For de som kanskje ikke er så kjent med Sleneset Båtforening aktiviteter så er «Vårslæppet» en seilregatta som har vært arrangert rundt Pinse-tiden helt siden 1992, altså i 30 år! Tradisjonelt så er «Vårslæpp» regattaen en fantastisk fin og unik samling av tradisjonsbåter, så som Listringer, Fembøringer men også veldesignet seilbåter, for å nevne noen. Vårslæppet er altså en seilregatta hvor seilentusiaster og båt-entusiaster samles til vårens og sommerens «seilbåt vårslæpp».

I år, i 2022 er det som nevnt 30 år siden det første «Vårslæppet» ble arrangert. Den gang, i 1992, så var det Børge Isaksen som var initiativtager. Da var det Lunderøya som var utgangspunktet for regattaen. Etter stiftelsen av Sleneset Båtforening og etableringen av båtforeningens småbåthavn i Slenesvika så ble regatta arrangementet overført til båtforeningen hvor det i dag er samlings punkt for regattaens deltagere.

Etter godt og vel to år med pandemi og delvis nedstigningen av hele landet så gikk Sleneset Båtforening i gang med planleggingen for årets «Værslæpp» tidlig i vår og datoene ble satt til den 3, og den 4 juni, Pinse helgen. Det ble sendt ut invitasjoner til flere båtforeninger i Nordland og samtidig ble «jungeltelegrafen» aktivert.

Arrangementets første dag, fredag den 3. Juni opprant som en veldig fin dag, sol og en fin bris. Værmeldingen for ettermiddagen og kvelden og videre for lørdag var dog ikke den beste så man forberedt seg på både det ene og det andre.

De første av regatta deltagerne ankom sen fredags ettermiddag og utover tidlig kveld og ved enden av kvelden så var alle åtte deltagerne vel fremme og godt fortøy. Fredagens fest startet litt «tregt». Arrangements komitéen så en stund litt mørkt på det det hele da det var få gjester som kom. Men engstelsen var dog ubegrunnet! Ettersom kvelden skred frem så strømmet også festdeltagerne til. Kveldens fest ble etter hvert en suksess med ca. 100 festglade mennesker og suksessen ble godt understreket ved den gode trubadur Frode Hansen.

Lørdagen, Regattadagen, opprant med grått og vått vær og en sør vestlig vind på ca. 4-5 mtr/sek. Da meldingen var at denne vinden skulle øke på utover dagen til godt og vel 10 - 12 mtr/sek samt dreie mer vestlig så ble Skippermøte avholdt tidligere enn først planlagt. Dette for å komme i gang og å få regattaen unnagjort før den varslede vindøkningen. Starten ble satt til klokken 10:30 og startpunktet ble satt i en rett linje fra dommerbåten («Vivi» med skipper Snorre Slotterøy og regattadommer Thore Thorolvsen) og det sørlige punktet på Sleneset Ferjekai. Under skippermøte og med innspill fra skipperne så ble det bestemt at ruten skulle gå nordover, runde Kvitingen , så østover , runde Hundholmen til målepunktet. Målepunktet ble satt i en rett linje fra dommerbåt til Lammøyskolten. Etter forslag og innspill fra regattadeltagerne så ble det bestemt at tradisjonsbåtene, Listringen «Halten» - Fembøringen «Rappstein» - Fireroingen «Liv» skulle gjøre ruten: startpunkt, runde Kvitinen , runde Hundholmen og mot målepunktet. De profesjonelle seilbåtene «Crussedulla» - «Marna» - «Ines» - «Luna» - «Pequita» og «Missi» skulle ta runden Kvitingen - Hundholmen to ganger. Som varslet så økte vinden på utover formiddagen så ble det skarp seilas for seilerne. To av deltagerne, «Rappstein» og «Missi» måtte bryte da begge fikk problemer med seilene. Selv med den økende vind og en voksende sjøgang så var alle regattadeltagerne fornøyde med seilasen. Utenom at «Rappstein» og «Missi» som fikk litt problemer med seilene så forløp regattaen uten noen form for uhell.

Premieutdelingen ble avholdt i båtforeningens lokale. Styreleder Helge Oddøy sto for premieutdelingen og ga samtidig en takk til alle for deltagelse av årets «Vårslæpp» og for fin og spennende regatta.

For tradisjonsbåtene så ble det førstepriser på «Halten» og «Liv». «Rappstein» måtte bryte.

Vinner av de profesjonelle seilbåtene ble «Luna» med skipper Bjørnulf Tverrå, på andreplass kom «Crussedulla» med Skipper Dag Ivar Lillevik og tredjeplassen gikk til «Ines» med Skipper Thomas Falkheim så fulgte «Marna» og «Pequita» på plassene deretter. «Missi» måtte som sakt bryte.

Kveldens fest ble også vellykket. Selv om været og værgudene gjorde store forsøke på å sette kjepper i hjulet for oss med vind og regn så stoppet ikke dette glade festdeltagere. Trubadur Frode Hansen som måtte trekke innendørs da det ble for kalt og vått i partyteltet og han satt et godt preg på Lørdagskveldens festligheter.

Dette «Vårslæppet» var det første hvor hele arrangementet ble avholdt i Slensvika og i Sleneset Båtforenings lokaler. Tilbakemeldingen fra samtlige regatta deltagere pluss de fremmøtte festdeltagere var at dette var en positive og god forandring som Sleneset Båtforening burde fortsette med i de kommende «Vårslæpp».

Så nå ser vi frem til å arrangere «Vårslæpp» 2023!

En stor takk til alle som gjorde en fantastisk jobb med å stille opp i kommiter, til alle regattadeltagere og alle som var med å gjøre årets «Vårslæpp» til en fin fest!

Hilsen Sleneset Båtforening!

Vårslippe 2022